Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 43 návštěvníků)

Med z květů černého bezu-NA KAŠEL,NACHLAZENÍ

0.0
Med z květů černého bezu-NA KAŠEL,NACHLAZENÍ

Potřebné ingredience

Na 1 litr vody-minimalne 25 velkych kvetu cerneho bezu,1 kg cukru,1 velky citron

Postup přípravy

Kvety opereme,odstrihame velke stonky....Citron oloupene a nakrajime na platky. Zalijeme vodou a povarima aspon 20 minut...Pote nechame 24 hod vylouhovat.
Druhy den precedime pres platenko a poradne vymackame.Do vznikle stavy pridame cukr a varime tak dlouho,az se hmota zacne tahnout.Muzeme jeste dochutit citronem...
Ja mam po letech vyzkousene,ze med nemusi byt nijak husty-davam ho rodince po lzickach nebo do caje....Proto varim JEN 1-2 hodiny.
Pote naliju do mensich -poradne umytych-sklenicek-treba od detske vyzivy...

A radsi jeste STERILIZUJI-asi 20min pri 100 stupnich celsia....
Po tomto ZAVARENI med klidne uchovavame bezne pri POKOJOVE TEPLOTE,bez zavareni nekde v chladu-sklepe,lednici...........

Med sam casem mirne ve sklenickach zhoustne...
Ja ale kazdy rok varim novy-behem roku se me navarene zasoby vzdy sni nebo vypiji..............

VYBORNE na KASEL,NACHLAZENI,CHRIPKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Pijeme jen tak nebo jim sladime bylinkove i cerne caje......................

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

luciee27 9. 6. 2009, 21:41
Tak jsem dnes dělala med podle vašeho receptu(ale dala jsem cca 40květů). Jen se mi pořád zdál moc řidkej, takže jsem ho vařila cca 2,5hod a nakonec je takovej tmavej a hodně hustej ;-) ale kluk má rád chleba s medem, tak mu to alespoň nebude tak téct :-D Chuťově je MÓÓÓC dobrej |:o) |:o) |:o) Děkuji za recept (L)
belezza 15. 7. 2009, 16:58
@luciee27 (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
pedimi 9. 6. 2009, 20:49
Dnes ,jsem dělala poprvé a super,povedl se..Díky (flower) (flower)
marusm 9. 6. 2007, 18:42
Milá Yvonko,dneska jsem zkoušela dělat med podle vašeho receptu,ale asi jsem ho vařila dlouho je moc hustý,možná trochu karamelový.Nevím jestli se bude dát použít (N)Ale chuťově je moc dobrý (Y) díky Majka
belezza 9. 6. 2007, 18:51
@marusm (L) (L) (L) Majko (K) (K) (K)-spravne ta konzistence ma byt takova,jakou jste ji popsala Vy,ze ji mate (Y) (Y) (Y).....Obdivuji Vas,ze jste to vydrzela taaaak dlouho varit (Y) (Y) (Y).....Jste UZASNA !!!!!!!!!!! (L) (L) (L) Ono nakonec na hustote nezalezi-muze byt husty i ridsi-nakonec je ta chut porad stejna (K) (K) (K)......A jsem moc rada,ze Vam chutna..........Yva (F) (F) (F) (F)
IvaBerg 4. 6. 2007, 22:20
Yvonko, i já musím pochválit medík, zkusila jsem ho dělat poprvé podle Vašeho receptu a je úžasný. Dala jsem hnědý přírodní cukr, mám z toho pak lepší pocit... :-) a med má úspěch. Moc děkuji. Zatím jsem z bezu dělala jen šťávu, pokud byste měla nějaký tip, jak jí udělat,aby mi po chvíli nezačala kvasit (i když v ní mám kyselinu citrónovou), ráda si nechám poradit. Ještě jednou moc díky, med je (Y) (Y) |:o) Mějte se krásně, Iva
belezza 5. 6. 2007, 18:32
@IvaBerg :-) :-) :-) Ivi :-) :-) :-)-moc rada bych vam poradila,ale sama zadny tip proti kvaseni nemam.... (K) (K) (K) Ale myslim si,ze je moc dulezite mit DOKONALE CISTE SKLENICE,nejlepe prevarene -i vicka....Proste jako pri klasickem zavarovani....Jinak by to diky citronce i cukru kvasit nemelo..... :-$ :-$ :-$ Samozrejme-jestli neni moznost ulozit stavu i med do klasickeho studeneho tmaveho sklepa, a to ja nemam,radsi vse kratce zavaruji..... (L) (L) (L)hodne stesti pri vareni (F) (F) (F)
Jitule64 5. 6. 2007, 10:34
@IvaBerg Taky jsem včera dělala sirup z bezu. Jak ho děláte, že vám pak začne kvasit. Já jsem ho dělala za studena, vůbec se nevaří. A dělala jsem ho teda poprvé, tak uvidím, jestli taky zkvasí. :-o *-) To mě nenapadlo, že by mohl, když je tam kyselina. Dnes chci recept na něj vložit. (Y)
modroocka (upraveno) 3. 7. 2016, 12:44
|:o)
Jitule64 4. 6. 2007, 10:37
Ahoj Yvonnko, tak mi včera tchýňule nadělila 100 květů černého bezu, takže se dnes bude konat další výroba skvělého medu a ještě mi jich 25 zbylo, takže už od včera luhuju květy na sirup (když se povede, vložím receptík i s obrázkovým postupem). (Y) Mám se na co těšit, protože dnes má donést dalších 100 :-o :-o :-o :-o :-o Kolikrát si říkám, že jsem se do toho vůbec pouštěla. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
belezza 4. 6. 2007, 15:23
@Jitule64 (Y) (Y) (Y) Jitusko-jste uzasna-opravdu (L) (L) (L)-tak jste mne inspirovala,ze se taky jeste o vikedniku do vareni pustim (K) (K) (K)-pokud v okoli jeste nejake ty kvety najdu :-) :-) :-)-uz jsme doma 4 sklenicky snedli-a to ma -prosim-vydrzet na zimu :-D :-D :-D Mejte se moc pekne !!!!!!!!!!!!!!!!
Jitule64 4. 6. 2007, 20:52
@belezza Tak naštěstí přinesla jen 60 květů. ;-) Takže zítra dělám dvojnásobnou dávečku a končím. ;-) ;-) ;-) Dnes bylo dalších 17 skleniček. (Y) Zítra počítám tak 10ks, takže snad nám to do zimy vydrží. :-$ (L) Dnes mám v albíčku novou (P), jak jsem medíky zavařovala. (Y)
Lekvar 3. 6. 2007, 21:49
Juchuchů, mám i medík- a je krásně tmavý a chutná vynikajícně - jako , no, zkrátka mňam . (Y) (*)
belezza 4. 6. 2007, 9:05
@Lekvar :-) :-) :-)
Jitule64 31. 5. 2007, 22:29
Yvonnko, tak a je hotovo! (Y) (Y) (Y) Ten postup jsem tak hodně řešila proto, že se mi výroba medu vždycky zdála složitá a bála jsem se, že něco zkazím. ;-) Chyba lávky! :-D :-D :-D Opravdu na tom nic není a je straaaaaaaaašně dobrý!!! (clamp) (clamp) (clamp) Dělala jsem rovnou z trojité dávky...a tak mám z 3kg cukru, 3l vody a 90 květů černého bezu 17 skleniček od přesnídávky. |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Chci vám poděkovat za super recept a myslím, že teď už ho budu dělat pravidelně každý rok. :-) Mrkněte na (P) v mém albíčku. Ještě jednou mooooooc díky za prííííííííma recept. Ahoj Jitka. (F)
belezza 1. 6. 2007, 5:40
@Jitule64 (Y) (Y) (Y) Jitusko (K) (K) (K)-ja uz ho varivam asi 10 let a take jsem se puvodne bala,ze je to moc prace :-D....ale je to razdva,ze???? :-) :-) :-) Tak at vam dobre poslouzi (K) (K) (K).................
Jitule64 1. 6. 2007, 13:27
@belezza Tak jak to viděla tchýňule, říkala, že mi natrhá květy bezu a hurá na další trojitou dávku! ;-) ;-) ;-) :-o :-o :-o Takže o víkendu mám o práci postaráno! :-$ ;-) (L) (L) (L) (L) (L)
Jitule64 31. 5. 2007, 10:57
Yvonnko, asi nad tím moc přemýšlím, ale nedá mi to. ;-) Květy se vaří v litru vody 20 minut a tím se i nějaká voda odpaří, takže nebude přesně litr vymačkané šťávy z květů. Tak se jen chci zeptat, jestli to kilo cukru má přijít i třeba jen do třičtvrtě litru vyluhované šťávy. *-) Zdá se mi, aby to nebylo moc sladké. *-) I když to jste asi měla na mysli, že se to dá dochutit ještě citronem, že? *-) Dělám to poprvé, tak chci, aby to bylo OK. :-$ :-$ :-$ (L)
belezza 31. 5. 2007, 14:17
@Jitule64 (L) (L) (L) Jitusko (L) (L) (L)-varem 20 minut se opravdu nejaka voda odpari,ale zase ne tak moc ;-) ;-) ;-) Klidne muzete dat cukru i mene (F) (F) (F),medik ma byt ale sladoucky a ja nad tim tak moc nepremyslela,zda dat toho cukru mene.... (L) (L) (L) A ten cukr vlastne pomaha i zhoustnuti-samotn y vyvar z kvetu by se nikdy nezahustil,ju???? :-P :-P :-P A citronem se to dochutit ma-aby to bylo pro kazdeho tak akorat..... ;-) ;-) ;-) Hlavne rikam-med je chutove dost vyrazny-diky tomu cukru a citronu,ju???? (Y) (Y) (Y) preji jeste jednou-at se vam to podari..... (L) (L) (L)
Jitule64 30. 5. 2007, 19:38
Yvonnko, chtěla jsem se zeptat. *-) Já blbec jsem se k vaření květů dřív nedostala, takže jsem je dovařila teď o půl osmé večer. Takže zítra by mi to vyšlo začít s cukrem vařit v půl osmé večer 2 hodiny a potom zavařovat. :-o :-o :-o Vadilo by, kdybych to nechala luhovat jen třeba 20 hodin a nebo naopak 32 hodin (do půl osmé ráno dalšího dne)? *-) *-) *-) Poradíte? :-$ Jinak ty vařené květy nám nádherně provoněli celý byt. Je to paráda, ale už abychom to mohli ochutnat. ;-) ;-) ;-)
belezza (upraveno) 31. 5. 2007, 7:53
@Jitule64 Jitusko (F) (F) (F)-ja si osobne myslim,ze to vylouhovani 20 hod je v pohode (K) (K) (K)...S temi 32 hodinami bych uz mela trosku obavy-ale pokud to budete louhovat pri nizsi teplote/treba v lednicce/-to by melo byt O.K........... I kdyz-pokud pridate krome citronu hned tu kyselinu citronovou-nemelo by se nic stat.......... Vzdyt jsou to jen kvety,voda,citron.... (K) (K) (K) Hodne stesti !!!!!!!!!!!!!!! (L) (L) (L)
Jitule64 31. 5. 2007, 9:19
@belezza Paráda, tak to nechám teda těch 20 hodin. Jsem na to zvědavá. :-o Pak napíšu, jak to dopadlo. (L) (L) (L)
Jana V. 30. 5. 2007, 11:30
Tak už se mi květy vaří :-P. Jen se chci zeptat, opravdu se to druhý den vaří tak dlouho? Skoro 2 h? Díky. (H)
Marcela 1980 30. 5. 2007, 13:12
@Jana V. Ja varila jen 1,5 a ma uplne perfektni konzistenci (Y) (Y) Jinak mohu jen doporucit moc mnam
Vlasta V. 30. 5. 2007, 12:08
@Jana V. Jani já jsem dokonce vařila 2 a půl hod :0)
Jana V. 30. 5. 2007, 12:34
@Vlasta V. díky, tak alespoň nebudu panikařit, že mi to nehoustne. *-) Máte krásného pejska. (Y)
Vlasta V. 30. 5. 2007, 13:03
@Jana V. Děkuji,ale je taky pěkně tvrdohlavá (6) 8-| :-) :-) :-) :-)
Jitule64 29. 5. 2007, 21:59
Zítra jdu na to! (Y) (Y) (Y)
Vlasta V. 28. 5. 2007, 15:32
(Y) Tak se zdařilo,ochutnávala jsem a vynikající,ale jak se zdá půjdu dělat asi ještě jednu várku *-) *-) *-) 8-| :-D :-D :-D.Děkuji za skvělý receptík a koukněte do rodinných je tam (P)
belezza 28. 5. 2007, 16:32
@Vlasta V. (L) (L) (L) Vlasticko,to mne MOOOC TESI,ja uz letos delala ze 4 litru (L) (L) (L) a mozna budu jeste pokracovat :-) :-) :-)-u nas to pijeme ve velkem.............
Vlasta V. 28. 5. 2007, 17:30
@belezza Já jsem dělala z 5 litrů 8-| 8-| 8-| 8-| :-)
belezza 28. 5. 2007, 18:38
@Vlasta V. ;-) ;-) ;-) tak to jste UZASNA !!!!!!!!!!! :-$ :-$ :-$ taky se jeste na neco malo chystam-pokud mi ty bourky a sucho dovoli a nejake kvety jeste na kericich zustanou.... :-) :-) :-)
Mončjatko 28. 5. 2007, 16:24
@Vlasta V. Vlasti, tak na revanž musíš donést ochutnat za ten můj pampeliškový med :-) :-) :-).
Vlasta V. 28. 5. 2007, 17:30
@Mončjatko :-P Určo donesu! (L) (Y)
belezza 27. 5. 2007, 14:38
Jeste malickost-to zavarovani v troube je slozitejsi..........Nalev-cili v tomto pripade MED- musi byt varici,na dne vysokeho plechu musi byt napr.uterka,horka voda aspon do vysky 4 cm,sklenice se nesmi navzajem dotykat,trouba je nejlepsi,pokud pece zvrchu i sespodu........U tohoto medu je potreba co nejvyssi teplota,neni treba hlidat teplomerem.....U zavarovani ovoce je to horsi.......A nakonec je nutno SKLENICE OBRATIT DNEM VZHURU-na par minut,kvuli uchyceni vicek..........ale to se dela u kazdeho zavarovani..... (K) (K) (K)
Jitule64 29. 5. 2007, 21:59
@belezza Já zavařuju v horkovzdušné úplně všechno. (Y) Nemůžu si to vynachválit! (clamp) (clamp) (clamp) A ať zavařuju cokoliv, víčkem dolů to nechávám pokaždé až do druhého dne (pro jistotu). ;-) Nikdy se mi nic nezkazilo, až na meruňky a broskve, ale to už teď taky ne, protože jsem chytřejší a dávám do sklenice alespoň 2 pecky. (Y) (Y) (Y)
Jana V. 27. 5. 2007, 14:25
Můžu se zeptat, jak chutná? Můžete mi to někdo přiblížit? A kolik skleniček je asi tak z tohoto množství?
belezza 27. 5. 2007, 14:43
@Jana V. Janicko-z puvodne 2 litru vody,prevarene s kvety a 2 kg cukru-mam asi 16-18 sklenicek o objemu 150 ml.....Zalezi na vas,jak dlouho varite....Cim dele varite,tim je med hustsi a zaroven je ho mene.....Je nejlepsi ho davat do mensich sklenicek-pokud se otevre,je dobre ho co nejdrive spotrebovat,i kdyz ho po otevreni date do lednice...A chut??? Snad jako bezovy caj s medem a citronem-MOC DOBRY !!!!!!!!!! Chutove je HODNE VYRAZNY.....Kyselost si sama upravujete citronem-samozrejme pres sterilizovanim.....Lze jim sladit caj,ale i pit po lzickach jenom tak...........Hodne stesti pri vareni !!!!!!!!!!!!!! (K) (K) (K)
Jana V. 28. 5. 2007, 13:46
@belezza Děkuji, určitě vyzkouším. (F)
Vlasta V. 27. 5. 2007, 0:13
Paní Yvono,mohla by jste více podrobněji popsat,jak sterilizovat v troubě,nikdy jsem nezkoušela,ale nejspíše dát naplněné sklenice na plech s vodou a dát do vyhřáté trouby,že *-) *-) *-) *-) *-),děkuji.Pokusím se dnes ráno vyrobit,protože zbožnujeme sirůpek,ale uvidíme ;-) ;-) ;-)
belezza 27. 5. 2007, 14:15
@Vlasta V. (F) (F) (F) Vlasticko (F) (F) (F)-sterilizace v troube se provadi presne tak,jak jste napsala (Y) (Y) (Y)............... Ja tento med varim ve velikem hrnci,na dne kovovou podlozku,at se sklenice nedotykaji dna,vody dat tak do 1/3 sklenicek-hrnec je s poklici a od doby varu nechat steril.tak tech 20 min......... V troube je to delsi doba-aspon 40 min-ale zase muzete naraz steril.vice sklenicek............. :-$ :-$ :-$
Pipka 26. 5. 2007, 8:26
Mám dotaz , louhovat to necháte v lednici nebo klidně na kredenci pod polkičkou? :^) :^)Nikdy jsem nic takového nezkoušela tak aby mi to třeba nezkvasilo.Petra
belezza (upraveno) 26. 5. 2007, 10:40
@Pipka (F) (F) (F) Petko,louhuje se normalne pri pokojove teplote :-P :-P :-P,zkvasit to nema sanci-je to povareno s citronem anebo s troskou kys.citronove-a to jsou vlastne konzervanty :-P :-P :-P...........Hodne stesti pri vareni-ted je uplne ta nejlepsi doba....... (K) (K) (K) A opravdu-zkazit na tom neni co...... (Y) (Y) (Y)
Pipka 26. 5. 2007, 13:22
@belezza Děkuji, ;-) už se těším až to bude hotové, (C) (C)
mikky.h 13. 5. 2007, 6:22
Znám a dělávám každoročně jako sirup,výborné...Pijeme o sto šest (Y) (Y) (Y) (Y) PS: nesterilizuji,takže vypít musíme do 3 měsíců.
belezza 13. 5. 2007, 11:41
@mikky.h (F) (F)Ja to sterilovani prave delam kvuli tomu,aby med-pokud se nevypije-vydrzel i treba 1-2 roky (F) (F) (F) (clamp) (clamp) (clamp)
mikky.h 13. 5. 2007, 12:17
@belezza Jste úžasná.. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie